Aasmund Olavsson Vinje

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Aasmund Olavsson Vinje (født 6. april 1818 i Vinje i Telemark, død 30. juli 1870 på Gran på Hadeland) var en norsk forfatter og journalist. Vinje var en av de første som aktivt tok i bruk det norske landsmålet som Ivar Aasen hadde utviklet, og den første som brukte nynorsk skriftspråk gjennomgående også i prosa. Han var en foregangsmann for norsk journalistikk. Kjente dikt er «Vaaren», «Ved Rondarne», «Den dag kjem aldri» og «Blåmann».