Aspen

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Jeg driver rundt en høstens dag
og fabler om min slut.
Det lakker, og det lider nu.
Snart er du færdig, gut!

Og skjønt jeg bær mit hode høit,
saa er det ikke frit
for, at jeg syns, det er litt rart,
ja, at jeg grøsser litt.

Se, over skogen skyggesvøpt
med vinden i sin top
der løfter blodigrød en asp
mot aasens bryn sig op!

Litt ræd, litt vaer, naar den mot kveld
staar hjælpeløst forlatt,
men likevel et flammepust
i skogens svarte nat.

La døden lægge sig paa lur
og ta mig, naar den vil:
Jeg aander ind i dype drag,
at jeg er endnu til.

Ja, endnu er paa jord jeg til!
Og gjennem sindet slaar
en bølge, tændt av gylden sol,
og gjør mig rik og haard.

Mit sind, vær som den røde asp
til allersiste slut!
Mit sterke sind, mit urosind,
som aldrig de fik brutt!