Den gamle nissen

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Den gamle nissen satt så trist på låven jule-kveld.
De glemmer meg nok nå som sist og spiser grøten selv.

Hvor ble hun gamle Guri av? Hun var så snill og blid.
Hun alltid jule-grøt meg gav, men nå er det forbi.

Jeg passet både fjøs og stall i mange, mange år.
Nå er jeg gammel, klein og skral, det er visst best jeg går.

Og nissen satt på låven gjemt og gråt så tåren rant.
Han skjønte nok at han var glemt, da ingen grøt han fant.

Men månens ansikt tittet mildt igjennom gluggen inn,
Og mus og rotter danset vilt omkring i måne-skinn.

De pep og spratt og var så glad, at nissen måtte le.
Han lo og tørket tåren av – til slutt han danset med.

av Margrethe Munthe.


avatar

Anonym feiging (5aa166ed6a)

for 23 måneder siden
Poeng 0
Den sang jeg alltid til jul for mine barn.
avatar

Anonym feiging (83efded7ce)

for 14 måneder siden
Poeng 0
Alltid med som godnatt sang rundt juletider da barna var små 🥰🎅slik min mamma sang for oss da vi var små ❤️
avatar

Anonym feiging (83efded7ce)

for 14 måneder siden
Poeng 0

Gode barndomsminner med den sangen ❤️

Elisabeth 🤶
avatar

Anonym feiging (da898d69d6)

for 12 måneder siden
Poeng 0

Ett trivelig Juleminne

Denne lærte jeg som barn. Husker alltid at jeg syntes synd på den gamle Nissen. Vi hadde fast tradisjon med å bære ut grøt til Nissen. Vi måtte alltid være forsiktige for ikke æ skremme ham. Jeg prøvde alltid på å få et glimt av ham inne på den mørke låven. Og det hendte at jeg syntes at fikk det. Det var spennende når vi lista oss inn på låven i mørke med en fjøslykt for å finne veien. Og juledagen så var alltid grøten spist opp. Så at den karen eksisterte var jeg overbevist om. Jeg synger den ennå , men vi brukte en annen tone enn den som nå er vanlig.

Hilsen Harald Eide.
avatar

Anonym feiging (0cb8d0d789)

for én måned siden
Poeng 0
Den song far då eg var liten for 60+ år sidan.Me ungane song og, gjerne meir og mindre på dialekt(Bjerkreim).
avatar

Anonym feiging (d287076ff3)

for 2 timer 14 minutter siden
Poeng 0

Denne noe vemodig, men vakre sangen til Margrethe Munthe, var en del av juletradisjonene- før, da mine barn var små - Til tonenene av "I Østen stiger solen opp" - "Gammel, klein og skral..." Sangen og bildet av nissen med de dansende musene, i den gamle slitte sangboka, har etset seg inn i min bevissthet...

Kanskje julen kan føles sånn for flere enn nissen...❤
Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.