Det stærke ord

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Mel.: For Norge, Kjæmpers Fødeland.


Der er et Ord hvortil vor Aand
      maa lænke alle Dyder;
hvor langsad, som ad en Colonn'
      sig Storbedrivten skyder,
            og klynger, Himlens Stjerne liig,
            til Evighed og Ære sig,
om endog intet Kongebaand
      den Hædersborger pryder.

Der er et Ord, som kroket Rad,
      der under Seklet bæver,
til Løve midt i blodigt Bad
      med reiste Muskler hæver.
            Det marger furet Gubbes Been
             -- han liig sin egen Runesteen --
det Dværgemaal, som nævner glad
      hvad Kjært dit Spørgsmaal kræver.

Der er et Ord, som lade kan
      dit Rifleløb med Lynet;
som blæser Rust af Biletand,
      og laaner Klingen Brynet;
            som til et Kogger gjør din Barm,
            og lægger Tordner i din Arm.
Det Ord, det Ord er: Fædreland!
      med Underkraft forsynet.

Lev Fædreland! Stolt' Norge kjær!
       -- Det leve skal saalænge
den Dødsprofet et godt Gevær
      vil jevnt med Sliuln hænge,
            og (vist som Ahnebrev i Slot)
            paa Væggen Øx, der bider godt;
og Gutten fører let sit Spær,
      som Gjenten Vævens Gjænge!

Lev Fædreland! du høie Nord!
       -- Det leve skal saalænge
trefarvet Frihedsbanner groer
      som fagrest' Blom paa Enge!
            Saalænge Rødt er Mandemod,
            Hvidt Fromhed i det stærke Blod,
og Blaat et Styrkens Belte svoer!
      Saalænge! ja saalænge!

av Henrik Wergeland.




Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.