Farende fugler

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

I formsvarte nætter,
naar gav gaar med høsthimmel
rykende sammen,
da er det, de trækker,
de veirsyke fugler.

Solvarme vil de,
lysglæde vil de,
rikere føde
for matgriske unger -

Hva blinker i mørket?

Synes forvirres,
de tror det er solen
og tørner med susende
kræfter mot fyrtaarnets
jernsmidde vægger.

Som fyrvokter'n samler,
naar atter det dages,
i huler og gjeldsprækker
likene av dem
- havfugler stundom,
dem ingen vet navn paa -
slik optar i mindet
jeg alle de venner,
som dreves til utfærd.

Kjærlighet drømte de,
eventyr drømte de -
tørstig var blodet
og længslene hete . . .
Da drypper kvindene
dødsgift i blodet.

Og vet jeg om noen,
som endnu tør flakse,
har fler sig forstrukket
i huler og sprækker.
Jeg støtter i haanden
mit hode og tænker:

Saa mange er døde!

Med kraftfulde styrfjær
og trodsig hornneb
- av vidt-fremmed rase
for dem som sat hjemme -
jog blindt de mot solen,
ulykkesfuglene.

Ti blusser i nætterne
kjærlighetsdriften
som ildøiet fyrtaarn.

I havn den lodser.
I grav den narrer.