Frossen skog

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Hvass har kulden herjet,
tung har stormen gaat.
Mor, nu er det sille
i min fjerngraa barndoms høie, gjennemlyste slot!
Smykt med iskrystaller
hvælver sig dets haller.

Hadd jeg en seier,
- ak, de var saa faa!
speilet du den gylden
i dit vaakne øies rene, stralleglade blaa.
Kom mot kveld jeg mat og svak
hjem med bud og nederlag,
sken du op: Da tror jeg,
at vi prøve bør et riktig vaagsomt keiserslag!

Streng er livets voldshaand,
dypt skjær dødens plog.
Mor, du er det ødslig
i min nære ungdoms dunkle, stammetætte skog!
Hvor jeg styrløs fór mig vild,
tændt av nymfers kaate ild,
lokk og lek og faunespil,
sitter jeg alene
under frosne grene.

Graat du silt kanhænde,
naar du muntrest lo?
Ett jeg vet, at blødde
jeg, da blødde to.
Styrket gik jeg fra dit bord,
rik paa smil og gode ord.
Ingen solgudinde
sat igjen derinde,
kun en stakkars, liten, blek og angstpint mor.

Smykt med iskrystaller
funkler dødens luftig-hvite haller:
Taarer, du i ensomhet har grætt!
Aldrig før jeg saa dem.
Og jeg aander paa dem.
Men de vil slet ikke smelte ved mit aandedræt.