GNU Copyleft

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Copyleft er en generell måte å si at et åndsverk kan brukes fritt så lenge det ikke tas Copyright på åndsverket.

Copyleft er den beste måten å markere at et åndsverk ikke er copyright, noe som av ulike grunner er nødvendig fordi og så lenge Copyright eksisterer.

Hva er egentlig Copyleft?[rediger]

Copyleft (kopirett, på norsk) er IKKE det man umiddelbart tror: motsatsen til copyright (opphavsrett), men derimot dette: Opphavsretten er IKKE gitt bort, den gjelder fortsatt.VISSE BETINGELSER kan du imidlertid kopiere og også distribuere videre åndsverk som er copyleft/kopirett-deklarert – uten at det koster deg noe.

For konseptet GNU Copleft gjelder dette:

  • A) at du ikke tar deg betalt og
  • B) beholder copyleft- beskyttelsen slik at andre kan nyte den samme friheten som du ble gitt.

Det finnes ulike spesialiserte Copyleft-varianter som har flere restriksjoner. Under GNU GPL og Creative Commons må du for eksempel oppgi nettadressen(e) til originalen(e) OG på sider der innholdet brukes gjøre det klart hvilke personer/virksomheter som har opphavsrett til åndsverket du benytter.

Eksterne pekere[rediger]

Bedrifter og organisasjoner som bruker Copyleft[rediger]