Graamaaken

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Jeg hvisket til hende: Si mig det, du!
Det lyser saa farlig av øinene dine,
graamaaken min. Spænd dem dypt i mine!
Hvisk det, naar første gang noen dig hadde,
som jeg har dig nu?

-Altid saa spør du om det, som er rart.
Jeg var vel jentungen da. Det er klart.

-Du lyser saa farlig. Si img det, du!

-Si mig det, du! Si mig det, du!
Ut kom han til fyrtaarnet - Far min laa syk -
Ungdoktor'n hører du! - Jeg var blyg,
styrløs og skambrændt, saa ofte han stirret.
Fastnaglet stod jeg der, ræd og forvirret.
Vet du, jeg skrek eller sa ikke noe,
da han tok mig med vold, skjønt det skar i bloe.

Næste dag tidlig drog han sin vei.
Den, som blev ensom paa skjæret, var jeg.

Der var det maaker nok, maa du tro.
Jeg sprang midt blandt dem, jeg graat og lo.
Snart var jeg dronning, snart var bare
krypet jeg lik mellem tang og tare.
Han saa det nok, far, hvordan det stod til,
men sa ikke noe. Han var saa snil.

Værst naar han klappet mig over haaret.
Det gjorde mer ondt, end noen det vet.
Helst søkte jeg da til et bortgjemt sted,
hvor jeg kunde faa drømme ifred,
om alt det goe, én skulde gi meg.

Er svært egen, jeg, skal jeg si dig.

Lig ikke der og stir og glan!
Det er ikke noe at de paa, for fan!

Stormet det, da blev jeg rent ifra mig.
Barbent stod jeg i fyk og sprøit
paa ytterste knatten og ropte høit,
at nu maatte bølgen gjerne ta mig
og føre mig helt til verdens ende.

Eller at far skulde slaa og skjende.

Turde ikke huske. Kunne ikke glemme.
Skjønner du, at jeg vantrivdes hjemme?

En nat saa rodde
uset jeg dit, hvor mennesker bodde.

Far? - Han er dø.

Aa, gid jeg laa lik paa en naken ø
blandt maaker og kryp!

                   Jeg er lei av livet.