Henrik Wergeland

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
Henrik Wergeland

Henrik Arnold Wergeland (født 17. juni 1808, død 12. juli 1845)

"Godnat" av Henrik Wergeland. Fra diktsamlingen Guldkorn

Wergeland er Norges største dikter og lyriker gjennom tidene og fikk sikret seg plass i mange av samtidens diktsamlinger.

Henrik sin far, Nicolai Wergeland, fulgte Jean Jacques Rousseaus prinsipper om barneoppdragelse, så Henrik var fri til å utfolde seg slik han selv ønsket. Han ble møtt med toleranse og oppmuntret.Henrik Wergeland ble som voksen sett på som mye av en bråkmaker. Han tok parti for undertrykte og småfolk og kom lett i konflikt med øvrighetspersoner. Han fulgte gjerne prinsippet "beint fram". Se hans erindingsbok "Hassel-Nødder". Han gjorde en enorm innsats for folkeopplysning, drev opposisjonepolitikk, arbeidet for kommunalt selvstyre. Han hadde jobber som bibliotekar, redaktør og riksarkivar (Norges første).

Wergeland flyttet fra Kristiansand til Eidsvoll da Henrik var 9 år.

Henrik Wergeland er ikke bare å regne som en veldig viktig Norsk dikter, han er kanskje viktigst.

  • Han stiftet ungdomsforeninger og folkebibliotek.
  • Han kjempet for kulturell og språklig løsrivelse fra Danmark og for feiring av Norges nasjonaldag 17. mai.
  • Han har vært inspirasjon for generasjoner av lyrikere, fra Bjørnstjerne Bjørnson til Nordahl Grieg til Jens Bjørneboe.

Sitat av Henrik Wergeland

  • Som insektets stikk i muslingen, avler fornærmelser kun perler i mitt hjerte. De skulle en gang pryde min ånds diadem.
  • Klag ikke unders stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv.
  • Synderene vet ikke, naar deres Omvendelsestime slaar (1835)
  • Flid, hva annet enn benyttet tid.
  • Bokhyllen er den stige, hvorved du bliver din overmanns lige.

Diktsamlinger med Henrik Wergeland

Guldkorn