Hvad ligner du mer end -?

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Berusende lidelse, unge mand,
er elskovs lek paa den gloende jord.
Trods kjærtegn, trods løfter og dyre ord
et tomrum i skjælen, hvor smerten gror:
Elsker hun mig?
Det samme spørsmaal var nat, ved dag
i evig dag.
En saan liten, flakkende pikesjæl,
man vil ha den hel.

Hvad ligner du mer end et jernbanetog,
o, min dystre ven,
som avsporet, avspændt, men dampen slukt
har stanset sin flukt?
Intet i verden saa dødsens forlatt
som et jernbanetog en sommernat
under aapen himmel, paa aapen plass
med skyild i ruternes glas.

Det bar gjennem landet ,saa gnister sprang,
og skinner sang:
Elsker huh mig?
Ind i skoger, som lyttet . . . Forbi, forbi
Over sluk, du loddet din smerte i! . . .
Stempelslagene alltid knappere.
Rappere. Rappere.

Indtil dit hjerte var tomt for ve,
tom som en tom kupé.

Men sæt nu, du hadde den sjæl, du vet,
bastet og bundet i alskens fred,
din imorgen og din igaar,
et veidet bytte med hund og haar -
Er det da sagt, at i fuldglad tro
du nød din ro?

Der var en gang, ak, der var engang,
da gnister sprutet, og skinner sang!

Fryd dig og trøst dig, min unge ven,
imorgen er du paa vei igjen!