I. Hvorfor Bjørnen er stubrumpet

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

   Bjørnen mødte engang Ræven, som kom luskende
med et Fiskeknippe han havde stjaalet.
   "Hvor har du faaet det fra?" spurgte Bjørnen.
   "Jeg har været ude og fisket, Herr Bjørn!" sva-
rede Ræven.
   Saa fik Bjørnen ogsaa Lyst til at lære at fiske, og
bad Ræven sige sig, hvordan han skulde bære sig ad.
   "Det er en simpel Kunst for dig," svarede Ræven,
"og den er snart lært; du skal bare gaa ud paa Isen,
hugge dig et Hul, og stikke Halen nedi; og saa maa du
holde den der bra længe. Du maa ikke bry dig om
at det svier lidt i den: det er naar Fisken bider; des
længer du kan holde den der, des flere Fisk faar du.
Og ret som det er, skal du tværrykke op!"
   Ja, Bjørnen gjorde som Ræven havde sagt, og holdt
Halen længe, længe nedi Hullet, til den var frosset vel
fast; saa tværrykkede han den - tvært af, og nu gaar
han der stubrumpet den Dag idag er.