Kategori:Joachim Nielsen

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Joachim «Jokke» Nielsen (født 8. september 1964, død 17. oktober 2000) var en norsk musiker som var mest kjent som vokalist, gitarist og frontfigur i det norske rockebandet Jokke & Valentinerne, og bror av tegneserieskaperen Christopher Nielsen og sønn av kunstneren John David Nielsen (som også tegnet omslaget til albumet Trygge Oslo).

Nielsen dannet Jokke & Valentinerne i 1982, og bandet ble raskt et av de mest populære bandene i Oslos rockemiljø. I 1985 ble låtene «Spenn» og «Alt kan repareres» gitt ut på en samlekassett med nye norske band, og året etter gav Jokke & Valentinerne ut sitt første album, Alt kan repareres.

Tekstene til Joachim handlet ofte om rus og alkohol, og han var ved flere tilfeller overstadig beruset på bandets konserter. Han skapte avisoverskrifter under Spellemannprisutdelingen i 1991 da han i tydelig beruset tilstand mottok prisen i kategorien beste rockeartist for albumet Frelst!. Det er imidlertid feil å tolke hans tekster som hyllest av rus og rusmidler. Joachim Nielsens tekster er blitt betegnet som personlige uten å bli private, og fulle av ironi både over seg selv, musikkbransjen og det «vellykkede samfunnet», og da de «hippe» og «kule» især. Slik sett er hans tekster fortsatt aktuelle. Hans váre tekster kommer tydelig fram på for eksempel «Bestevenner» som er en hyldest til det uselviske, lojale vennskapet.

Musikalsk hadde han ofte et bredt, fyldig, energisk og gitarbasert lydbilde.

I løpet av 90-tallet økte bruken av rusmidler og narkotiske stoffer. Han var flere ganger innlagt på avrusingsklinikker for sin heroinavhengighet. Det beskrives i «Bestevenner» fra 1997 at han hadde sluttet med heroin - han «vendte hjem til Kong Alkohol». På permisjon fra Tyrilikollektivet for å lage et nytt album døde han av en overdose heroin hjemme hos en venn den 17. oktober 2000, 36 år gammel.

I november 2005 ble Joachims låt «To Fulle Menn» kåret til tidenes norske låt i en avstemming blant NRK P3s lyttere.

Det kom samme måned opp et forslag i bydel Gamle Oslo om at Joachim skulle få en gate i den nye bydelen Bjørvika i Oslo. Dette ble i desember 2005 nedstemt. Navnekomiteen ble i stedet enige om et annet sted som passer bedre, en 50 meter lang gatestump på Grønland i Oslo, ved Det åpne teater. Gaten heter Joachim Nielsens gang, ble skiltet i september 2006 og har en bensinstasjon og boligkvartal som nærmeste nabo. Det ble også foreslått at det skulle bli satt opp en statue av ham, men dette møtte motstand fra familien.

Diskografi[rediger]

Jokke & Valentinerne[rediger]

Soloalbum[rediger]

Jokke med Tourettes[rediger]

Album[rediger]

EP[rediger]

Samleplater[rediger]

Hyllester[rediger]

Referanser[rediger]

Eksterne lenker[rediger]

en:Joachim Nielsen fr:Jokke nn:Joachim Nielsen

Sider i kategorien «Joachim Nielsen»

Under vises 2 av totalt 2 sider som befinner seg i denne kategorien.