Naar man er tyve

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Det er min moro gatelangs at vandre
og se mig med et speiderblik omkring.
Og ofte stanser jeg: Mon ogsaa andre
fik alt paa denne jord for ingenting?
Jeg ser paa døve, og jeg mønstrer blinde
og skotter venlig bort paa gamle mænd.
Mon de har elsket? Er i deres minde
en bitte liten solflek blit igjen?

Jeg vet om én.

Naar man som jeg er rik, da har man stunder
til at gi væk en time eller to.
I døve og I blinde! Vit, jeg under
jer alle syn og hørsel, haab og tro!
Er verden blit en smule graa kanhænde,
saa vet jeg, at i mig en sol er tændt,
og ingen fatter, hvor dens lys kan blænde,
og ingen anden har dens varme kjendt.

Jeg vet om én.

vel sandt at ogsaa jeg gik slap og bøiet
og stirret maktløst grublende i jord.
Da ver det én, som kysset mig paa øiet
og hvisket mig i øret noen ord.
Og jeg blev seende, en mand, som ranker
sig op med sikre, mandig-tunge skridt.
Og høre kan jeg tidt, hvor hjertet banker.
Det hænder ogsaa, at jeg skjælver litt.

Jeg vet om én.

Men I, som stiger myndig frem i gaten
og myser ned paa mig med blikket kaldt,
I livets tillidsmænd, I mænd av staten,
som bærer hodet høit og vet om alt,
men ikke om en stakkars, liten pike,
hvis smil er guldet i min fattigdom -
Og derfor er I fattige, I rike,
og derfor er jeg fik med pungen tom.

Jeg vet om én.

Mon ogsaa I av salighet har skjælvet,
som nu jeg skjælver i min ungdoms makt?
Mon ogsaa over jer en drøm har hvælvet
sit himmeltak i skyers purpurprakt?
Og jeg blir ydmyg, jeg blir ganske stille
og sætter anende paa jrod min fot.
Mig er det, som jeg hører toner spille.
En tonebølge bruser mig imot.

Jeg vet om én.

For disse toner, dype klokketoner,
som fylder nu mit sind med hellig lyd,
har samlet alle verdens millioner
i samme andakt og i samme fryd.
Vi, som har elsket, vi er søsken alle,
og der er ingenting, som skiller mer.
Guldklokketoner har vi rikt hørt kalde.
Velsignet være undret, naar det sker!

Jeg vet om én.