Norske Dikt:Personvern

Fra Norske Dikt
Gå til: navigasjon, søk

IP-adresse er Internett-adressen som har opprettet en forbindelse til dette nettstedet.

Innhold

[rediger] Viktig å vite om bruk av dette nettstedet

 • IP-adressen som du bruker til å besøke nettstedet blir automatisk logget og lagret i 48 timer.
  • Du kan skjule din ekte IP-adresse ved å bruke sikkerhetsprogrammet Tor[1].
 • Hvis du endrer eller legger til en side uten å være innlogget vil IP-adressen du bruker bli lagret i endringsloggen. Det er i altfor mange tilfeller veldig enkelt å finne ut hvem du er og hvor du bor ut i fra IP-adressen. Husk at IP-adressen blir stående i loggen for alltid.
 • IP-adressen vises ikke i endringsloggen dersom du registerer deg og logger inn.
  • ("Han skrev et kontroversielt dikt for 10 år siden!! Ta han!!")

[rediger] Forbindelsen mellom deg og dette nettstedet

 • Internett-protokollen http:// overfører alt i klartekst. Hvis du er bak en brannmur (skole/arbeidsplass) er det veldig enkelt for den lokale IT-administratoren å se hvilke dikt du leser. Det er også lett for hvem som helst som tilfeldigvis har en router mellom deg og nettstedet å se hva du gjør. En stor del av Internett-trafikken innen Norge går igjennom lytteposter med automatisk stikkordfiltrering. Land som Kina bruker denne sanntidsfiltrering til å sensurere sider med gitte stikkord, Norge bruker samme teknoligi til å overvåke hvilke nettsteder du besøker og hvilke dikt du leser.[2]. Dette er ikke dikt.org's feil. Det er ganske enkelt slik Internett-protokollen http, standarden for overføring av nettsider, fungerer.
  • ("Han leser kontroversielle dikt!! Ta han!!")
 • Hvis du krypterer forbindelsen med SSL (ved hjelp av menyen til venstre) er det mye vanskeligere for en tredjepart å overvåke hvilke dikt du er interessert i. Merk at kryptering ikke gir noen som helst beskyttelse mot trafikkanalyse. En tredjepart kan enkelt se at du har opprettet en forbindelse mellom deg og dette nettstedet selv om du bruker SSL kryptering. Ved hjelp av trafikkanalyse er det f.eks mulig å se hvilke tidspunkt du leser dikt, hvor ofte du leser dikt og det er mulig å passe nøyaktig anslå hvor mange dikt du leser. Selv om kryptering skjuler hvilke dikt du leser er det fremdeles mulig å trekke ut mye informasjon ved å utelukkende analysere på trafikkmønstre.
  • SSL sertifikatet er signert av CA Cert[3] og bruker 256-bit AES kryptering (Mye bedre enn f.eks DNB Nor, Skandiabanken m.fler som bruker 128-bit RC4).
  • ("Han leser dikt!! Ta han!!")
 • Om du besøker nettstedet ved hjelp av "løk-routeren" Tor er det umulig for en tredjepart å se
  • a) at du besøker dette nettstedet og
  • b) hva du gjør på nettstedet.
  • Dette er viktig, så, om du ikke fikk det med deg: Hvis du bruker Tor er det umulig for en som overvåker Internett-forbindelsen din lokalt, på ISP-nivå eller på e-tjenesten sine lytteposter ved Internett-knutepunkter (f.eks ved NTNU i Trondheim) å se at du bruker dette nettstedet. Alt som synes er at du bruker Tor, som igjen forteller at du bruker Internett. Merk at du av tekniske grunner bør bruke SSL hvis du logger inn via en Tor-forbindelse (og på Internett generelt). Hvis du brukre Tor er det umulig å a) se at du besøker nettstedet og b) overvåke hva du gjør på nettstedet. [4].
 • Dikt.org er tilgjengelig for Tor-brukere på Tor-adressen http://rs73msaf72gvcb3q.onion/.
  • ("Han bruker Internett!! Ta han?")

[rediger] Kaker

Dersom De logger inn på nettstedet vil nettstedet gi deg en kake som lagres i nettleseren. Denne kaken er ikke skummel, og om du bruker elendig programvare med NSA-bakdører, som f.eks Microsoft Windows-produktene[5][6], vil du ikke få noen advarsel om dette. Dersom du bruker en fri [7] nettleser av kvalitet har du mulighet til å be nettleseren advare om en nettside forsøker å gi deg en kake. Dersom dette er skrudd på i din nettleser vil du få en kake-advarsel ved innlogging.

Denne kaken (cookies) brukes kun til å holde styr på om du er pålogget eller ikke og er ikke spesielt skummel.

[rediger] Kaker fra annonsører

Våre annonsører kan bruke Javascript og annonsørene kan forsøke å gi deg kaker som brukes til å se hvilke annonser du har og ikke har sett.

Disse kakene er, fra ditt perspektiv, helt unødvendige og kan trygt nektes.

Hvis du bruker SSL (https) vil du av sikkerhetshensyn aldri tilbudt kaker fra en tredjepart.

Vår hovedannonsør Google, som samarbeider tett med CIA[8], bruker JavaScript til å hente ut og lagre informasjon om datamaskinen din[9], diktene du er interessert i og annen informasjon ("Skjermen hans har høy oppløsning! Han er sikkert rik!").

Disse annonsene vises kun dersom du brukre en vanlig http-forbindelse, ikke om du bruker en kryptert https forbindelse og/eller Tor.

[rediger] Personlig informasjon

 • Det kan være lurt å tenke litt over hvilken informasjon du velger å legge ut på brukersidene her på Dikt. Alle sidene på denne Wikien har en historikk - det betyr at spesielt nyskjerrige lett kan finne frem til gamle utgaver av sider - eller for å si det på en annen måte: Selv om du sletter noe fra en side er det fremdeles mulig å se hva det sto der tidligere.

Personvern er din rett -- men det er også ditt ansvar. Tenk før du skriver.

Ha en fin dag!!

[rediger] Referanser

 1. Tor: nettannonymitet
 2. Video: Large sclae Internet content filtering, 23C3-1473-en-large_scale_internet_content_filtering.m4v: FeM e.V. Ilmenau, Uni Bayreuth, Uni Saarbrücken, Studentenwerk Bonn, fortunaty.net, Uni Erlangen, Nuernberg, HGKZ Zurich, Xanthi, Greece, Orem, Utah
 3. CaCert.org: Gratis SSL sertifikater
 4. Video: Tor and China, 23C3-1444-en-tor_and_china.m4v: FeM e.V. Ilmenau, Uni Bayreuth, Uni Saarbrücken, Studentenwerk Bonn, fortunaty.net, Uni Erlangen, Nuernberg, HGKZ Zurich, Xanthi, Greece, Orem, Utah
 5. How NSA access was built into Windows
 6. Windows Vista NSA Edition
 7. Fri programvare: Fri som i frihet, ikke pris
 8. Infowars, 27. Oktober 2006: Former Intelligence Agent Says Google In Bed With CIA
 9. JavaScript: Screen Resolution Detection
Personlige verktøy
andre sjangre
sanger
Språk

Skriv ut
Utskriftsvennlig utgave

IPv6

Dikt og kultur:

forsiden | tilfeldig dikt | dikt på svensk | dikt på engelsk | bloggede dikt