Ondt ofte lider den Fiskermand

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Claus Frimann

 1. Ondt ofte lider den Fiskermand,
 Som ud maae fare, før Hanen galer,
 Al Dagen pladske i kolde Vand,
 Paa Hiem ei tænke, før Solen daler,
 I vaade Trøie,
 Sneedriv i Øie -
 O, sad I der, I guldklædte Høie!
 I andet fandt.
 
 2. Dog, snar gaaer Dagen, og alting let,
 Naar Drotten ramler, og Lod ei standser,
 Og Kniv ei hviler paa Madding-Brædt,
 Og Fisken op efter Snoren dandser;
 Da spares Arme
 At bankes varme,
 Madkisten glemme de tomme Tarme,
 Som skrege før.
 
 3. Saa mangt nu tænker den Fisker paa,
 Mangt med sig selv nu han monne snakke:
 I Aar skal Jorddrot mig lade staae,
 I Aar ei kastes jeg ned for Bakke,
 Det har ei Fare,
 Nu faaer jeg Vahre,
 I Aar skal Fogden min Gryde spare
 For Skat og Told.
 
 4. God Hustrue hiemme seer ud igjen;
 Det qvælder tidlig, og kold er Stuen,
 I Krogen setter hun Rokken hen,
 I Asken rager, giør Ild paa Gruen;
 Tung op fra Stranden
 Ind stamper Manden,
 Tre vaade Trøier, en efter anden,
 Han slænger hen.