Opsang for friheds-folket i norden. til "det forenede venstre".

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
(Tyrol 1874.)

 Foragtet af de store, men ælsket af de små, -
sig, er det ikke vejen, som det nye må gå?
Forrådt af dem, som vagt burde være, just af dem, -
sig, er det ikke sådan, at en sanhed står fræm?

 Begynner som en susen i kornet sommer-dag
og vokser til en brusen gænnem skovenes tag, -
intil at havet bærer med torden-røst den hen,
da intet, intet høres uden den, uden den.

 I Goter-folkets kampe den nordre fløj vi tog;
vort fane-tag er: folke-liv i frihed og tro.
Den Gud, som gav os landet og sproget og gav alt,
Han finnes i den gærning, hvortil folket blev kalt!

 Den er det, vi vil løfte, vi mange og vi små,
i frygtløs kamp mod alle, som ej ville forstå. -
Begynte som en susen i kornet sommer-dag
og går nu alt som brusen gænnem skovenes tag.

 Det vokse vil til storm, førend nogen det ved af,
med torden i sin stemme over endeløst hav.
Et folk, som føler kallet, er jordens største kraft,
for den må alting falle, det stå højt eller lavt.

av Bjørnstjerne Bjørnson.


Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.