Per Sivle

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Per Sivle (født 6. april 1857 i Flåm, død 6. september 1904 i Kristiania) var en norsk forfatter, lyriker og journalist. Han ble født i Flåm i Aurland kommune I Sogn og Fjordane, men vokste opp ved Stalheim, i dag i Voss kommune i Hordaland. Per Sivles forfatterskap var folkelig, og hadde et tydelig politisk og nasjonalt innhold. Han fikk aldri oppleve det han kjempet så sterkt for.

Garden Brekke, der Per vokste opp, ligger rett ovenfor StalheimVossestrand i Hordaland fylke. Nedenfor Stalheim går Nærøydalen ut mot Gudvangen. Øverst i dalen, rett mot Stalheim, ligger sukkertoppfjellet Jordalsnuten, som Sivle brukte som modell for «Jorberghuten» i Berre ein Hund. Hullet som «mister Johnsen» vil klatre opp til er synlig også i virkeligheten - i Jordalsnuten. Man ser hullet godt fra E16, i krysset hvor man kan ta av til Jordalen.

Sivle døde i 1904 etter å ha begått selvmord ved å skyte seg på Torggata bad. Han ligger gravlagt på Strømsgodset kirkegård i Drammen.

Redaktørarbeid[rediger]

Verkliste[rediger]

Romaner[rediger]

Noveller[rediger]

Dikt og diktsamlinger[rediger]

Per Sivle - Viser og kvad - forside.png

Han skrev også leilighetsdikt, blant annet bygdesangen til Ålgård, Ålgårdssangen:

"Det er tidt nok sagt at Norge er et fattig land.
Men ifra en Ålgårdsvandring
tør jeg nu til en forandring
trøstig sige noget slikt,
som at Norges land er rikt."

Litteratur[rediger]

  • Alfred Fidjestøl. Eit halvt liv : ein biografi om Per Sivle (2007) ISBN 978-82-521-6651-4
  • Anders Hovden. Per Sivle : ei livssoge (2000) (Ny utgave med tillegg og merknader ved Karl-Anders Hovden)

Eksterne lenker[rediger]