Posenordmann

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Se der går mannen med alt mulig farge,
kryss og tvers gjennom byen.
Så mye farge! Så synlig! Men fortsatt usynlig.
Han ferdes langs gatene der lysene henger mye høyere
enn hans rekkevidde.
Gatene som virker som et hav av lys og farge,
lyser mye sterkere enn han sin farge.

Fargerik men allikevel usynlig mannen går forbi mennesker,
mennesker som forguder farge,
til dagens høydepunkt «menneskekontakt».
 «Å glede!» tenker han.
Etter en rekke av pipelyd tar menneskekontakten plass.
«Pose?»
«Pose, ja, takk!» - svarer han.

På veg hjem river posen seg av glede og spenning.
Og møter han en menneskekontakt igjen,
en sjelden og uvanlig en.
«Trenger du hjelp? Vil du ha en pose?»
blir han stilt av forbigående.
Synlighet! Å gud, så overveldende!
Kjevemusklene hans som har ikke mye bruk
ville ikke bevege seg.
Så blir han spurt igjen, «forstår du meg?» «Kan du norsk?»
Følelsene snubler seg og babler han-
«pose. Ja. Takk! Pose. Nordmann.»


På stua står han foran vinduet,
en skilleveg mellom han og hav av lys og farge.
Julefreden har virkelig senket seg hjemme hos han!
I den dype stillheten plutselig hører han sin egen stemme,
han aner ikke hvorfor.
«Takk for at du så meg!
Takk for posen, min venn!»


Venner? De har jeg jo!
Monologen går inn i hodet sitt.
Jeg har jo venner for å drikke kaffe og skravle i ni og ne,
venner som er opptatt av tradisjoner og mennesker.
Venner som sier –
 «du sitter hjemme alene på en julaften er vel ikke vårt ansvar!
Vi kan bare ikke invitere deg til familien!»
Sant jo! - forsvarer han sine venner.
De kan ikke ha en usynlig sammen med de synlige.

«Ingen skal sitte hjemme alene på en julaften»
-sier nordmenn.
Mener de meg og?
Men, her sitter jeg, alene, synker
 i et hav av lys og farge.
Hva er jeg da?
Babler han igjen –
«jeg, nordmann, jeg pose, jeg,
jeg er posenordmann.»


Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.