Rudolf Nilsen

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Rudolf William Nilsen (født 28. februar 1901 i Kristiania, død 23. april 1929 i Paris) var en norsk dikter. Han skrev på riksmål. Mange av hans dikt er preget av 20-tallets klassekamp, og han anses som en av Norge viktigste arbeiderdiktere. Han skrev imidlertid også upolitiske og romantiske dikt, dikt om Oslo og om menneskene som levde der. På 1970-tallet øket interessen for Nilsens verker sterkt.

De siste fem år av sitt liv var Rudolf Nilsen gift med skuespillerinnen Ella Signe Quist Kristoffersen, senere Ella Hval. Han døde av tuberkulose i 1929, bare 28 år gammel.

Rudolf Nilsen er blitt minnet ved at et fritidsområde ved Heimdalsgata 26 i Oslo (bedre kjent som Nr. 13) - et av Rudolf Nilsens dikt - har fått navnet Rudolf Nilsens plass

Det er spesielt spørsmålet om meningen med livet som blir knyttet opp mot et politisk tema i verkene hans, og Rudolf Nilsen ville at flere skulle engasjere seg i politikken i samtida.

Bibliografi[rediger]

  • På stengrunn Utgitt 2.desember 1925 (Kristiania, Andelsforlaget Ny Tid)
  • På gjensyn Utgitt høsten 1926 (Oslo, Andelsforlaget Ny Tid)
  • Hverdagen Utgitt høsten 1929 (Oslo, Gyldendal forlag)
  • Samlede dikt (1935, 2. utg. 1946 med forord av Arnulf Øverland)
  • Hilsen og håndslag, (1974, Gyldendal), ukjente dikt fra aviser og tidsskrifter
  • Rulle forteller : Rudolf Nilsens prosa i utvalg Ved Jon Michelet og Martin Nag. Oktober forlag, 1974 Utvalg av artikler fra aviser og tidsskrifter ISBN 82-7094-079-8

Pekere[rediger]