Seieren og døden

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Det spretter, det gror i flammen
av vaarsol, som leker og flommer.
Nedover veien kommer
Seiren og Døden tilsammen.

Og Seiren han spør: Hvem har vundet?
Du dræper, men jeg fornyer.
Se bjerkens svævende skyer,
hvor skogen stod rotfast bundet!

Hør alle de larmende bækker!
Jeg er deres gjenopvækker.
I rike, skapende stunder
fuldbyrdedes vaarens under.

Men hvem sitter hist og grunder?

Og Seiren og Døden de stanser,
den ene smykt med kranser,
med blomster fra mark og eng.
Den anden tør og streng.

En kvinde som lutende sitter
i aftensolglitter:

«Aa, det var jo nok det, jeg visste!
At seire det er at miste.

Forventningens liv er omme.
Jeg stirret ind i det tomme.

Mens bjerkens topper svæver,
spør jeg, hvorfor jeg lever.» -

Avsted paany! byr Døden
med blikket mot kveldsolrøden.