Septembersol

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

I høstens løv det knitrer,
naar vinden i det tar;
jeg tænke maa paa faner,
dem solen bleket har.

Høit kvitrer det og smelder
i morgenvindens drag.
Det er en ren og gylden,
en blank septemberdag.

Hvor nær mig alt er kommet!
Med faste linjers rad
i ro og klarhet reiser
sig aasene av bad.

Nu kjølig -- blaa de hviler.
Mig er det, som til staal
hver nervebue hærdes
og spændes mot et maal.

Frem stiger det . . . Jeg ser det,
som jeg det aldrig saa,
mens speidende en rovfugl
stolt jager i det blaa.

En kongeørn! Varmt luer
det av dens fjæderskrud:
I makt, i frihetsjubel
man sjæl sig vider ut.

Saa døds det er herhjemme,
tidt ødslig trangt og tungt --
Aa, kom her dog et sormpust,
mens end mit sind er ungt!

Ja, den som varsle kunde
en tid paany i nord
da faner kampvredt knitrer
i kongeørnens spor!