Skinke- og sylte-vise

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

(Mel. Gubben Noah).

      Julegrise
      Julevise
har fortjent at faa.
Hvis Princip for Dyder
eget Offer byder,
      hvem kan taale
      vel at maale
sig med Grisen saa?

      Kun at made
      Andres Fade
er dens ædle Meed.
Derfor spekulerer
den, imens den tærer,
      paa hvorlunde
      dog den kunde
blive rigtig feed.

      Mangen Præst er
      Grisens Mester,
mangen Skriver med.
Han og hans Madamme
grunder paa det samme;
      men de tænke
      ei at skjænke
Andre Fryd derved.

      Meget mere,
      hvis dem nære
Grisen kommer til,
tage de det Bedste
fra sin egen Næste.
      Det er ikke
      hvad den skikke-
lige Døde vil.

      Sig at dele
      til det hele
Selskab er dens Meed.
Maa jeg da ei bede
om Lidt af det Fede,
      ellers smager
      det af mager
kristen Kjærlighed.

      Hid med Skinken!
      Den Cithrinken
vil jeg spille paa.
Uden den og Sylte
kun som luftopfyldte
      usle Nuller,
      tomme Huller
Julens Dage staa.