Sommerens saga - III. AUGUST

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Og det var syrin.
Over murer og gjærder den klasetung veltet,
søt kaprifol
i forsommersol,
siden jasmin
og roser, ja, roser hvis aandepust ildnet og smeltet.

Høisommerhimmel! Solsommerveir!
Et smil av guld, vhorpaa trygt vi tør lite.
Se, pikerne gaar i luftige klær,
forraader hvad ingen maa vite!

        Faun
Hvad ingen maa vite, og alle vet om -

        Nymfe
Men blir det saa kveld . . . Da natten kom -

        Faun
Paa grønsværets myke silkemadrasser
det tisker og ler, det hvisker og tasser.
Hvad ingen maa vite . . . I vellyst og gru
skrek du det, du.

        Nymfe
Hys, du gjør mig saa yr og het!
Dag vet ikke, hvad natten vet - -

*


Og det vor sol.
Ak, den synker hver kveld, har os alle til beste.

Men hvem er saa vi?
Er vi humle og bi,
som sanker til bol
og evigglad flyr fra en honningblomst rapt til den næste?

Høisommerhimmel! Solsommerveir!
Men gulnet er lyset, og dagene minker.
En vaarbæk, som sprang i viltert begjær,
nu er den en grop, som stinker.

        Faun
Si, hvad du tænker? En skygge har faldt . . .

        Nymfe
Da intet jeg visste, men ante det . . . alt.