Sommerens saga - VIII. SEPTEMBER

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Somren i kamp med høsten:
Nei jeg vil ikke strø
ut mine blade for regn og rusk,
vil ikke dø!

En deilig, en moden kvinde.
Gyldent er hendes haar.
Sit hode bærer hun stolt og frit
trods sine aar.

Da roper vi allesammen,
roper alle som en:
Aldrig var du saa ung som nu,
aldrig saa pen!

Det svaler jo litt at høre.
Du kuer de rædde tvil
og gir dig bort i en rus av sol
og lykkesmil.

Somren i kamp med høsten!
Endnu er luften høi.
Din have staar fuld av reseda
og søt levkøi.

Og roser i middagsstunden
gjør den glødende tung:
Aldrig var du saa pen som nu,
aldrig saa ung!

Se, det er jo slik, man sier.
Det volder slet ingen tvang.
Og vil vi glæde en andens sjæl
for siste gang -

saa falder de let paa munden:
Aldrig saa pen som nu! . . .
Men hvorfor sitter du der saa streng,
kjæreste du!

Du ser dig rundt i din have
uten smil eller ord,
reiser dig saa med et avskedsblik,
hvor smerten gror.

Saa gaar du din vei alene.
Hodet bærer du høit . . .
Si, husker du den gang livet kom
  med vaarlig fløit?