Språklære. Gramatikk.

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Fire små ord har jeg ofte sett:
- I den ørvesle språkboka mi -
artiklene EN, og ET, DEN og DET
- I den ørvesle språkboka mi -

Substantiv - nomen - er navn på en ting:
- I den ørvesle språkboka mi -
en skole, et hus, et skip og en ring
- I den ørvesle språkboka mi.

Adjektiv lærer oss nomenets art
- i den ørvesle språkboka mi -
Som: stor og liten og lodden og bart
- i den ørvesle språkboka mi -

I steden for nomen, pronomenet står:
- I den ørvesle språkboka mi -
Jons hode, hans nese, min arm, ditt lår.
- I den ørvesle språkboka mi -

Tallordet teller opp ting og person:
- I den ørvesle språkboka mi -
To hester, tre sauer, ti mann, tolv barn.
- I den ørvesle språkboka mi -

At noenting skjer, skal oss verbet si:
- I den ørvesle språkboka mi -
Å lese, å synge, å skrive og gå.
- I den ørvesle språkboka mi.

Hvorledes det skjer, har adverbet forklart
- I den auge språkboka mi -
Om ille, om vel, om langsomt og snart.
- I den ørvesle språkboka mi -

Nominer føyes av bindord i hop
- I den ørvesle språkboka mi -
Som: barn eller gamle og smått og stort.
- I den ørvesle språkboka mi -

Forordet foran et substantiv står
- I den ørvesle språkboka mi -
Som: gjennom ei dør og midt i et skår.
- I den ørvesle språkboka mi -

Utropsord røper vår følelses makt
- I den ørvesle språkboka mi -
Som lidelsens ve, og fy for forakt.
- I den ørvesle språkboka mi -

Av ti taledeler da språket består.
- I den ørvesle språkboka mi -
Igjennom det tanken fra sjelen utgår.
- I den ørvesle språkboka mi -

)