St. Hansnat

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Det sjangler i Slotsparkens ganger en mand;
han har ikke lyst til at sove:
        Det var vaar en gang,
        jeg var ung en gang --
en sang som av smaafugl i skove.
Og tindrende drysset fra livets træ
de skjæreste vaardrømmens blomstersne
dypt ind i mit store hjerte.
Velsignet at jeg blev fuld i kveld
og kjender ei mindets smerte!

Rundt om ham en duft av søt kaprifol,
av blussende, hete jasminer:
Det var under saadanne blomsters drys,
hun gav mig sit første, sit beste kys
paa Storhamars gamle ruinerr.
Jeg hvisket mens taaren i øiet stod,
at jeg vilde bli hende tro og god,
saa længe som livet varte.
Hun nikket. Saa gik jeg i natten ut,
den bleke, den vemodssarte.

Jeg gik for mig selv langs Mjøsens strand
og synes, jeg kunde gjerne
som brudeskjænk hente fra himlen ned
en ensomst brændende stjerne.
O, alle I stjerner, o sommernatsguld,
nu gaar jeg her skibbrudden, syk og fuld,
en gammel, fordrukken herre,
skjønt gud ske lov, hun i bytte fik
den galgenfugl, som er værre!

Der sjangler i Slotsparkens ganger en mand
saa indætt og bitter i sinde:
        Der var vaar en gang,
        jeg var ung en gnag --
en sang som av høstlige vinde . . .
        Da stiger en lyd.
Og det er Slotsdammens svaner som pisker
        i morgen vakt fryd
med vidtspændte vinger den guldrøde vand,
        saa skumsprøiten staar.
Vaar! Fuldsprungen vaar!