Til bergen!

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

 Som du sidder der
bagom dine skær,
tunge fjæld omkring og havets dyb for foden,
grunder du vel på
Saga, som skal gå
end engang med undre ifra land!

 Hil dig, norske by,
"Bergen aldrig ny",
gammeldags og evig som din Holbergs lune;
engang kongers vagt,
siden handelns magt,
præsident på første friheds-ting!

 Høj og liflig som
solskins-dagen kom
stundom af din regn og vind-forrevne tåge,
steg med store mænd
eller dåd igen
du, når der var mørkest i vort land.

 Op af folke-grund,
vittig, kærnesund,
skød der stærke tanker, byggende i landet,
skød vor kunst tilsidst
i sin fødsel kyst
af din mørke, mægtige natur.

 I din højfjælds-sal
maler blev vor Dahl,
langs ved dine strande drømmede Welhaven,
og i morgnens guld
gynged Ole Bull
på din våg iblandt Europas flag!

 Med dit hav i pagt
har du evig magt,
blåe fjorde er dig årer ind i landet.
Fra dit norske sind
skinner lykken ind, -
af din fortid må der fremtid gå!

av Bjørnstjerne Bjørnson.


Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.