Til boghandler Johan Dahl.

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
(På hans 60-årige fødselsdag).

 Og dette skal være hr. værtens skål!
            - "Hurra!"
Men medens vi synger en vise, giv tål!
            - "Å-ja!"
Ti først skal I høre, hvad han fik at gøre,
da hid til vort røre han lod sig forføre,
      blant hav-skærets ørne
      og Vergelands bjørne,
            - hu-ha!

 Han kom så uskyldig som lammet om våren,
            - o, ve!
Så "køn" og så fin og troskyldig ny-båren
            som sne.
Det yndige kød blev straks hugget til karse,
og siden af Vergeland inkogt som farce
      og muntert fortæret,
      og knokler foræret
            i grams!

 Men dristig som bukkene, Asator køred,
            han sprang
tilsammen i skinnet og gav dem på øret
            med klang!
Det kunde de like, han havde sig slaget
til broder, og optaget var han i laget!
      Og snart var der ingen
      mer elsket i ringen
            end Dahl.

 Fra boden dernede et lys over landet
            der steg.
I stuen deroppe sig heltene blanded
            til leg,
og derfra gik smagen, kritiken og moden,
et stykke af Norge blev formet i boden.
      Den lille har minner,
      historien finner
            dem nok!

 For hvad du har tændt og har udholdt og strævet,
            vor tak!
For kræfterne, som du har glædet og hævet,
            vor tak!
For alt, du i god tro har ivret og snakket,
ja, for dit velsignede hjærtelag takket,
      du snurrige, sære,
      du gamle, du kære,
            vor tak!

av Bjørnstjerne Bjørnson.


Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.