Til en ulykkelig

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Den lysbaat, som i dynd og slam og søl
av ebben veltet blev, er det den samme,
som nu ved flodtid løfter sig paa kjøl?

Saa reis dig, mand! Stevn ut paa dypets vande
med haand om roret, alt imens du speider
bak sky og bølge mot din fremtids lande!

De gaar dig koldt forbi i tryg forakt,
og venneflokken mins dig ikke længer.
Det gjælder da at sætte makt mot makt.

Gi ikke op! Husk at de beste skaptes
til liv i handling. Ikke til at lute
 valent mismod over det, som taptes.
 
Dit tap blir seier, hvis du vinder tro
paa roten i dig selv. Sandt nok, det koster
at naa fra veksind til den haarde ro.
 
Gi ikke op! Du er ei mer den samme,
som engang før du var. Alt rundt os skifter
i blink av livets urofyldte flamme.

Den serk, som paa en disk nys laa - hvor arm!
Og nu hvor rik da løndomsfuld den svøper
sin silkeflik omkring en elsket barm!

Alt i os skifter. Ensomheten hæver
en sjæl mot stjernerne, mens barn av hopen
kun vet om det, som øieblikket kræver.

Fra fængslets kuldeluft til gatens stryk . . .
Du synker i dig selv fortapt, fortumlet
og kjender graaten stige varm og myk.

Vær inderst haard! Et hus, som ikke falder,
blev reist paa fjeld. Av fjeldet er det,
vi hamrer ut de skinnende metaller.