Ved stortingets kroningsdeputations festmiddag

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
for den svenske rigsdags deputation i Trondhjem den 17de juli 1873.

 Vel-komne, folke-valgte mænd,
      fra broder-grænd!
Vel-komne hid til Olavs by
i Norges største minners ly,
hvor gammel stor-dåd møder ny
      med alvors-blik
og spørger op af hav og strand,
om nu er mænd i Nordens land,
      som de her gik.

 Held os, tør vi på valen stå
      og svare så!
Held slægten, hvis den tror sig værd
at løfte store minners sværd
og føre det i livets færd
      for hjæm og tro!
Da er vort kall: på fædres val
et friheds-værk, en tempel-hal
at lade gro.

 Hør Nordens ånd, den suser her
      om hav og skær.
Her taltes høje ord en gang
i hjæmlig dåd, i hjæmlig sang;
og evig har den samme trang
      i ånden røst:
Glæm ej for fremmed fjas og tant,
hvad der er evig nordisk sant;
kun det har høst.

 Fost-brødre-lag, i denne tro
      vi mødes jo?
I Nordens ånd og folke-sag,
at den i fælles bøn og slag
må se igæn sin store dag, -
      som før en gang
i verdens ufred sende ud
fra hjæm og troskab stærke bud, -
      det er vor trang.

av Bjørnstjerne Bjørnson.


Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.