Blaaveis

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Ind under himlens kuppel
staar lerkerne og triller,
men nedenfor paa jorden
gaar bækkene og spiller;
det lyder som om splinter
av glas i millioner
slaar mot hinanden klingende
to funkler, mens de toner.

Men husk, saa er det søndag!
Og gutter er vi, piker,
som blaaveis nu vil plukke,
den blomsten, best vi liker.
I nat saa jeg den skinne
dypt ind i mine drømme,
til hjertet mit blev ydmykt,
og tankerne blev ømme.

Kom lille, snille Birgit,
saa gaar vi to tilsammen:
-- Der ser du Frognerelven,
og her er Vinderndammen!
Men strængt sig løfter skogen,
hvor blomster vi vil finde.
Hvem skulde tro, det blaaner
saa deilig nu derinde!

Blaa hver en liten bakke!
De blaaner som i glæde,
og kjend hvor rart det lukter
av mos og sol og væte!
  Kom hit! Her er saa mange,
at ei jag gaar av flekken!
Far, mor! Hvor vil de tindre
i øinene som bækken!

Skal saa vi til at spise,
faar sammen vi os flytte:
- Og har du et med mysost,
da kan jeg gjerne bytte . . .
Men se, hvor alle skygger
nu pludslig staar lange!
Bedst komme sig til byen,
at ei de skal bli bange.

Dog jeg vil gaa alene.
Stilt vil jeg hele tiden
min sænke i et minde,
fra den gang jeg var liten:
Saa tidt min mor os sae,
at den hvem sans blev givet
for markens vilde blomster,
ham gaar det godt i livet.

Hvert ønske da blir opfyldt,
som jeg for mit tør kalde,
og et jeg har, der straaler
i vaarsol paa dem alle.
Men kommer vi til Ulvaal,
faar nok vi sprede flokken;
thi der staar Muus paa veien
og truer os med stokken.

Ett elsker jeg paa jorden:
Den stjerne hist, som brænder
i ly av skeraasen,
og som saa godt jeg kjender!
En vet jeg her paa jorden,
som jeg tilbunds kan like . . .
Mest ligner hun en blaaveis.
Du søte, lille pike!