En kveld da Rikke skulle legge seg

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Rikke fyller snart 6 år og søsteren Tiril blir 2 år bare noen få dager senere. Nå er de akkurat ferdig med å se på barne -tv og mor sier at Rikke må gå på badet og pusse tennene sine før hun skal legge seg. Mor er litt opptatt med lillesøster men hun vil snart komme og hjelpe til med tannpussen.

Rikke gikk på badet som moren hadde bedt henne om, men der var det så mye annet spennende å se på, som hun mye heller ville kikke på og kanskje prøve ut litt. Hun hadde flere ganger tidligere prøvd ut mammas sminke og synes hun ble riktig så fin og flott, så kanskje hun skulle se litt mer på pappas ting nå.

Det hadde sett litt spennende ut synes hun, når pappa sto der og barberte seg, så det hadde hun lyst til å prøve på. Hun tok pappas barberhøvel og begynte å gjøre sånn som hun hadde sett at han gjorde tidligere på morgenen samme dag, men plutselig kjente hun at det gjorde vondt og det kom blod på kinnet og leppene hennes, det hadde det ikke gjort på pappa når han barberte seg .

Rikke ble veldig redd, hun hylte og skrek så mamma kom løpende og lurte på hva som var på ferde. Men kjære deg Rikke sa mor litt blek, når hun så hvordan det så ut på badet, hva er det du har funnet på nå, skulle ikke du pusse tenner da? Jam, jammen, jamret Rikke jeg ville bare prøve hvordan det var å barbere seg, Jeg trodde ikke det skulle gjøre så vondt.

Mamma vasket bort blodet med en klut og fortalte at det bare var pappaer og voksne gutter og menn som barberte seg i ansiktet og ikke jenter eller damer. Store jenter og damer barberer bare bort hår under armene og på leggene, og at små barn ikke skal gjøre sånne ting før de har vokst lenge og er blitt ungdommer.

Rikke får litt å drikke før mor skal lese eventyr for henne. Når mor er ferdig med å lese og har sakt god natt til begge barna, setter hun seg sliten ned i stolen for å ringe til besteforeldrene, hun må fortelle dem hva ungene har funnet på den dagen. Besteforeldrene får seg en god latter når historien om barberingen til barnebarnet blir fortalt.

I barnehagen spør tantene om hva Rikke har gjort seg på kinnet, men Rikke har ikke lyst til å fortelle hvordan hun har fått merket på kinnet og leppa, så hun sier bare at hun ikke husker hvordan hun har fått det. Når mor kommer for å hente henne spør barnehagetantene igjen om hva som har skjedd med Rikkes ansikt og da får de vite hva hun gjorde isteden for å pusse tennene sine kvelden før. Bestefar erter henne også litt dagen etter og spør om barbereren har noen ledig time til han samme dag.

Rikke ble litt flau, for hun skjønte at det var litt dumt gjort av henne å prøve på barberingen, sånn som hun hadde sett pappa gjorde det. Men hun smiler og svarer at hun ikke er noen barberer mens hun prøver å skjule merkene på kinnet etter gårsdagens lille uhell. Til mormor hvisker hun forsiktig

”Det er jammen bra at jeg ikke er gutt”