GNU Copyleft

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Copyleft er en generell måte å si at et åndsverk kan brukes fritt så lenge det ikke tas Copyright på åndsverket.

Copyleft er den beste måten å markere at et åndsverk ikke er copyright, noe som av ulike grunner er nødvendig fordi og så lenge Copyright eksisterer.

Hva er egentlig Copyleft?

Copyleft (kopirett, på norsk) er IKKE det man umiddelbart tror: motsatsen til copyright (opphavsrett), men derimot dette: Opphavsretten er IKKE gitt bort, den gjelder fortsatt.VISSE BETINGELSER kan du imidlertid kopiere og også distribuere videre åndsverk som er copyleft/kopirett-deklarert – uten at det koster deg noe.

For konseptet GNU Copleft gjelder dette:

  • A) at du ikke tar deg betalt og
  • B) beholder copyleft- beskyttelsen slik at andre kan nyte den samme friheten som du ble gitt.

Det finnes ulike spesialiserte Copyleft-varianter som har flere restriksjoner. Under GNU GPL og Creative Commons må du for eksempel oppgi nettadressen(e) til originalen(e) OG på sider der innholdet brukes gjøre det klart hvilke personer/virksomheter som har opphavsrett til åndsverket du benytter.

Eksterne pekere

Bedrifter og organisasjoner som bruker Copyleft