Gamle minder

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Og sitter jeg paa min bænk her om vaaren,
da knyttes og løsner saa mangt et baand.
Ikke saa rart! Jeg er gammel i gaarden,
har minder baade om krop og om aand.
Fem søstre var det i tidenes morgen,
som tok denne by med stormende haand.
Lukker jeg øiet, straks ser jeg dem alle.
Og det var at seire uten at falde.

Vaarvind i skjørtene. Vaarsol i bloe.
Og vaaren den sætter hjerter i sving.
«Leve det er vel at opleve noe,
ikke at slæpe sig daue omkring.»
Det tør være sandt, jeg vil gjerne tro det,
at de fik oplevd adskillige ting.
De hørte det neppe - gud være takket:
Kvindfolk, som ikke var rædde for snakket.

Men kom de med ilfart i middagsstunden
fra slotsbakken nedover Carl Johan,
da lyste det op i Studenterlunden,
og popler hvisket om kvinde og mand.
Fem søstre var det. En drue i munden.
Hvem nekter, at vin er bedre end vand?
Vi, de yngste, med hælerne skjæve -
saa underlig blev det med ett at leve.

Og er jeg nu stump og av alder svækket,
en bænkesliter, som snart skal dø -
ett mindes jeg da klart: Jeg var litt forskrekket.
For første gang ute paa vilden sjø.
Bølge paa bølge i sprøit over dækket.
Nei, ikke som før saa grundmuret stø!
Spørgende, likesom uvant i klærne . . .
Jeg husker, jeg endda fik skjælv i knærne.

Gaten? Nei, den er nok ikke den samme.
Det vet da vel jeg, som gaar her igjen.
Drammensveifrøkner saa klædelig tamme.
De snerpet med læben: Hvem er vel den?
Sjelden fra verden derute en flamme,
men nok av slukte og slukkende mænd,
som nu gik til deptet eller til retten
og hadde et myndig glimt bak lorgnetten.

Der har vi musikken! Jeg mins et stykke,
som engang blev spilt her. En trolsk musik.
Elskov i toner av urospændt lykke,
men skrik ind imørke, naar kald hun gik.
Der var haab paa himmelflukt, haab paa krykke
og ynde og smil og forskende blik.
Trøst dig! Han staar bak om hjørnet og venter.
En seiersmarsch spilt av fem instrumenter.

Fem søstre paa rad. Og for aapen scene
i glædens sol maatte oprøret ske.
Kjærlighets oprør. Aa jo, jeg vil mene,
at munter gik dansen rundt livets træ!
De saa ikke fienden, bare den ene,
den eneste, som det gav fest at se.
Og var han en dag ikke værd at skue -
I munden en nyplukt, en vintung drue.

Men jeg maatte op paa vaarbløte veier
med dagfri utsyn til aaser og fjord.
Vaarbækker durte, som vaarbækker pleier.
Jeg vilde et vers, men fandt ikke ord.
Livet, det rike, til tap eller seier,
strømte mot hjertet. Og grolukt fra jord.
En verden av liv, som higende skulde
snart folde sig ut efter tørk og kulde.

Druer i ørknen. Ødslende fester.
La gaa, at det endte med sut iblandt!
Hyldningsmarsch spilt av mandsterkt orkester.
La gaa, der blev mislyd, mens tiden randt!
Endnu idag flyr det skjælvende rester
av toner omkring. Jeg vet, det er sandt.
De sitter og snakker om hende, hende.
Sløves man, er det saa søtt at beskjende.