Herskernes arv

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Gjennom tusener av år
delte vi jordkloden vår
på en rettferdig måte
og gav de andre dyrene
plass på livets flåte

Så skjedde det noe stort
industrirevolusjonen gav oss mot
til å glemme vår historiske rot
så vi satt alt annet under vår fot

Nå utrydder dyr i fleng
dreper dem i naturens seng
og asfalterer deres eng
for å tjene noen smpæng.

Hva gjør mennesket bedre enn andre dyr?
Hvorfor er det ingen som bryr
seg om den grusomme tortur
det er å være fanget i et bur?

Hvem valgte oss til verdens herskere?
Hvorfor er vi for blinde til å se
at også andre dyr kan smile og le
de føler glede og smerte de med.

Er det fordi vi kan planlegge?
Hvis man kan kalle det det
For mennesket kan knapt
lenge enn sin nese se

Er det ikke leit og trist
vat det å være kapitalist
fører til skader på naturen
som vil straffe seg til syvende og sist?

Vi låner denne flotte jord
av dyrene som alle er din bror
Hvorfor er det vi tror
at vi alene eier denne jord?

De valg vi gjør i dag
er basert på velbehag
våre barn vil arve en fattigere klode
fordi moderne mennesker ikke bruker hodet.

Er det bare jeg som ser og ikke ler
av at naturen snart er helt tom?
Våre barn vil arve alle de skader som
vi påfører jordkloden som en flom.

av Øyvind Sæther. Takk til ariana.