Hilsen (Et liv i dikt, s290)

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Norge, mit land! En hilsen den siste.
I lys av skinnende, hvite fjeld
vil jeg, mine øine skal briste.
Du mit land, som jeg engang i trods forlot,
nu strømmer min sjæl dig imot.

Hver nat er jeg hos dig. Paany har du steget
op i sol for mit blik. Og du er mit eget.
Du er mit eget land. I nød og pine
glæder det, at jeg er en av dine.

Hvad vilde jeg vel i fremmedland?
Jeg drømmer mig ung, en haabende mand,
og bortover stien følger jeg to,
og den ene sier: Kan du høre det gro?
Høi er natten, dens aande varm,
og saa gaar de videre arm i arm,
mens hun smiler ham til i lykketro.
De har fremtid sammen. Her vil de bo.

-Hver søvnløs nat
strømmer min sjæl nu i savn dig mot,
du mit eget land, som jeg har forlatt,
men hvor jeg har rot.

Dog aldrig var du mig før saa nær
som nu, da dødstanken er blit mig kjær,
og uten stans jeg kretser rundt den,
og jeg vet, at jeg faar ikke se dig igjen.