John

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

I.

Han døde bort fra mor og far,
men nu har jeg ham her igjen,
min store ven, min lille ven,
snart sagt den eneste, jeg har.
Han døde i et fremmed land,
begravdes der en kaldblaa vaar -
et liv, som blev for tidlig brutt.
Min egen kjære, lille gut!
Jeg drømmer, at han nu er mand,
nøiaktig syv og tredive aar.

II.

Nøiaktig syv og tredive aar.
Saa længe siden er det, at
han fødtes en decembernat,
men da vi saas for siste gang,
var han et barn med guldgult haar
som lekende imot mig sprang
og løftet blev op paa mit fang.
Han døde bort fra far og mor.
Jeg drømmer, at han nu er stor,
en levende paa denne jord.

III.

Jeg drømmer, vi er venner blit,
og mangen lummer uronat,
naar pinslene var gjennemstridt,
og smerten hadde git sig litt,
har en fortrolig stund vi hat.

Og det var nok at snakke om.
Vi to kan snakke aapent, frit,
min søn om sit og jeg om mit,
og det gav lette i min nød,
hver gang han staut og inandig kom
og varmt et smil til hjælp mig bod.

IV.

Han var som barn saa hjertensgo,
sat helst i vinduet og lo.
Folk stanset op. Nei, se paa den!
og vinket leende igjen.
Men fyldtes stuen med musik,
straks vokste undrende hans blik,
og munden den blev vek og klok.
Da gjemte han sig i en krok.
Der sat han ensom i sin drøm
og lyttet taus og fjern og øm.

V.

Og nu er han en friluftskar
paa bud av mig, hans gamle far.
Fra sykeluften kvalm og tung
vi gir os ut til skog og li.
Han er saa ufordærvet ung,
og hvad jeg kanske har at si,
det glemmer jeg for vindens vift,
som slaar mig kvægende forbi
med pepermynte, kløver i
og gjør mig, aa, saa let og gla.
Jeg har vært syk, men det var da.
Nu er jeg bra,
nu er jeg modig, sund og sterk,
kry av min gut, mit livs bedrift,
mit mesterverk.
La alt det andre gaa i frø,
naar bare ikke det maa dø!

VI.

Saa meget har vi sammen hat . . .
Det var en nat -
Det var en nat i gru og kval,
da mot mig strøk en luftning sval,
en nat i kok og feberbrand . . .
Mit land, mit land
med kjøling fra hver snehvit top!
Jeg aandet op,
jeg stammet frem:
Hvem vil jeg, hjem!
Og det er bare ett, jeg vil:
Det landet hvor jeg hører til.

Aar efter aar i savn og længt,
skjønt i mit sind tilbaketrængt.

Fra norske fjeld i solens flom
en stemmes: Kom!

Da blev da noe godt tilslut.
Farvel min gut, min lille gut,
og tak for samvær i en tid
saa fuld av sorg og bitter strid!