Kategori:Peter Andreas Munch

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Peter Andreas Munch ble født i Kristiania (1810 - 1863) var den viktigste norske historikeren på 1800-tallet.

Han avla en juridiske embetseksamen da han var 24 år gammel.

Han fikk lov å slippe inn i arkivene til det pavelige arkiv i vatikanstaten ved å si han var ikke-katolikker og der skrev han sitt viktigste verk, "Det norske Folks Historie" ("History of the Norwegian People"), på åtte bind. Det siste bindet ble først fullført etter hans død.

P.A. Munch arbeidet ivrig med å samle inn mest mulig dokumentasjon av Norges historie, og det var jakten på kildemateriale som gjorde at han fartet avsted langt utover Norges grenser.

Han var også en veldig effektiv forfatter og han skrev både dikt og andre spennende tekster. Han bidro også rikt til andre fagfelt som geografien, filologien og topografien. Han sikret seg å bli brettet ut over hele 17 tettskrevne sider i J.B. Halvorsens Forfatterlexikon og kan derfor regnes som veldig viktig. Han ville sannsynligvis vært regnet som enda viktigere om ikke mange av hans etterlatte notater og manuskripter hadde blitt tapt i et skipsforlis på vei fra Italia til Norge etter hans død.

P.A. Munch var onklen til Edvard Munch.

Tekster av Peter Andreas Munch (1810 - 1863):

Sider i kategorien «Peter Andreas Munch»

Denne kategorien inneholder kun følgende side.