Sommerens saga - IX. OKTOBER

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
Eva

Kjølig er luften. Bjerken staar gul.
Hvorfor saa tung og dødsstille rundt mig?
Ikke i løvet en eneste fugl,
som sin hyldest har undt mig.

Flimrende, dirrende hvilte før
over mit liv som et drømvirket slør.

Sløret, det gyldne, er revet itu.
Fattig i vindene staar jeg her nu.

fuglene

          Mot syd!
I længsel vi kom. Med længsels klage.
Nu er det tid at drage
          uten en lyd.


Bladene

          I fryd
sprang vi mot sollyset ale, alle.
Nu er det tid at falde
          uten en lyd.

Høsten

          Uten lyd.


Græshoppen

Jeg er den siste av somrens lyrer.
Døgnet rundt lekte og sang jeg i engene.

Myrerne

Og vi er de smaa, de stræbsomme myrer,
som trutt slog for mat, ikke paa strengene.

Sangeren

Alt, jeg elsket, det skulde jeg miste.
Med haand paa hjertet jeg sang til det siste.

Høsten

Alt, du elsket, det skal du miste.

De efterlevende

I tue vi gaar mot søvnen og føden.
Sanger av somren! Nu er det døden.
La sol, den utro, kun slukke sin lue!
Vi har det hjemmelig her i vor stue.

Høsten

Nu er det døden.

Eva

Alt, jeg elsket, det skal jeg miste.
Jeg visste det ikke, aa jo, jeg visste,
at skjønhet maa dø og elskov briste . . .
Kun ikke jeg -

Høsten

Klæ dig i vadmel og gaa din vei.

Stemmer

Kun ikke vi -

Høsten

Forbi. Forbi.

Sangeren

Jeg var den siste.

Mørket, som kommer.

Læg dig til hvile, du trætte jord.
Nu har du lov til at blunde.
Ydet du har, hvad du kunde.
Jeg hyller dig i mit flor.

Luk jer, I graadige munde!