Takk (Vogt)

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Ha takk for blomster og brev, min frue!
Jeg kjendte haandskriften med det samme,
og mot mit hjerte slog friskt en flamme,
og det blev trangt i min sykestue.

Det var jo drømmen i ungdomstiden,
var glæden, gløden, var selve solen.
Jeg tænker: Hvor det er længe siden!
Nu sykehjemmet og sykestolen.

Aa, gid jeg væggene orket sprænge!
Her har jeg ligget saa altfor længe,
har latt mig pine og latt mig kue!
Paany den tændtes, min ungdoms lue.

I skin av den med et vaarbrus stiger
de rike minder fra fjerne dager.
Jeg er som dengang litt av en kriger.
Skam vorde mig om jeg klynker, klager!

Jeg slaas med sykdom og onde makter,
har deres strupegrep lært at kjende,
men gir mig ikke, vet at jeg akter
ta kampen op frem til veiens ende.

Jeg elsker livet, hvis mørke flamme
tidt drev mig bort fra de jevne stier,
men mine ben, ak, nu er de lamme.
En krøbling er jeg. Hys hys! Jeg tier.

Vel møtt for siste gang, kjære frue!
La mig i takk Deres hænder trykke!
Varm Dem som mig ved vor ungdoms lue:
For retferd, frihet og menneskelykke!

Ja, den som hadde et bud at bringe
i tider svarte paa haabets vinge!
Jeg blaaste sykdom og død et stykke.
For retfærd, frihet og menneskelykke!

For retfærd, frihet . . . Jeg tier, tier.
I sorg og angst nu vi gruer, bier,
men aand vil seire trods overmakten.
Ha takk for smilet og blomsterprakten,
min ungdoms lystænder og befrier!