Vintervise

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk
15


      Stormvinden iler,
jagende foran sig Skyer af Snee;
Bjørnene lade nu Tænderne see.
      Granskeren smiler.

      Fryser du, Fatter?
Fygene flyve nu vilde omkring!
Fuglene kure med Neb under Ving.
      Granskeren skratter.

      Ulven nu loggrer
udenfor Døren. Luk Stakkelen ind!
Hvem kan sig dy i den skjærende Vind?
      Granskeren skoggrer.

      Iisslagget rasler
tungt imod Vindvet. Et Horgabrudsveir!
Hakon i sligt vandt sin Hjørungaseir.
      Granskeren skrasler.

      Nordenvind, før mig
langt imod Syd med mit halvskrevne Ark.
Granveden koster halvtiende Mark!
      Granskeren smiler, skratter, skoggrer, skrasler
            og kløer sig.


25


      Snefannen flyver
om som Gespenster paa hvirvlende Taa.
Har du en Finmut, saa tag den kun paa!
      Granskeren lyver.

      Nordlyset fegter
vildt imod Nordlys med glittrende Spyd.
Borgerkrig er der fra Nord og til Syd.
      Granskeren negter.

      Spurven sig bjerger
jammerligt nok paa det plyndrede Neg;
Kinden er blaarød og Næsen er bleg.
      Granskeren sværger.

      Sneen nu hærger
Roserne væk fra Mø og Madam.
Nøgterhedsmanden nu ta'er sig en Dram.
      Gransk'ren besværger.

      Ekhornet klyver
efter en Kongl paa den rimede Qvist.
Gid, at den hellere bar en Jurist!
      Granskeren lyver, negter, sværger, besværger
            og lyver.