Kategori:Oslo

Fra Norske Dikt
Revisjon per 30. sep. 2005 kl. 22:34 av Oyvinds (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere utgave→ (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Oslo (tidligere skrevet Opsloe, tidligere navngitt Kristiania eller Christiania) er den største byen, det største fylket og hovedstaden i Norge.

Oslo blir også populært kalt Tigerstaden. All makt, inkludert Stortinget, Regjeringen, Høyesterett, Det Kongelige Slott, Frimurerlosjen og de fleste andre offentlige styringsorganer ligger i Oslo.

Oslo har alltid vært landets hjerte. Det var alltid noe på gang og det gikk hett for seg i Oslo allerede for flere hundre år siden. Til tider var byen litt hetere enn ønskelig, og om denslags massiv uflaks skrev Kategori:Frederik Schmidt i Opsloe med omliggende egn:

Ja Opsloe! du var stor blandt Norges Stæder,
Og stolt af Kongers, stolt af Klærkers Pragt;
Mel al din Pomp er nu i Aske lagt,

Fakta

  • Oslo har et areal på 454 km2
  • Det bor kun litt over en halv million mennesker (521 886 innbyggere per 1. januar 2004) i Oslo. Dette utgjør ca 11,3% av befolkningen i Norge. Til sammenligning har London alene nærmere syv og en halv million mennesker (7,421,228 per 1. januar 2005).
  • Oslo by omfatter også det sammenhengende arealet i flere nabokommuner i Akershus, og har til sammen 801 028 innbyggere fordelt på 276,53 km2. Flertallet av befolkningen i nabokommunene jobber innen bykjernen, også populært kalt "innafor bomringen", og reiser til og fra i samme tidsrom ved hjelp av forurensende fossil-forbrennende biler. Flertallet av befolkningen i nabokommunene jobber innen bykjernen, også populært kalt "innafor bomringen", og reiser til og fra i samme tidsrom ved hjelp av forurensende fossil-forbrennende biler. For mange bil-trafikanter fordelt på et elendig utbygd veinett gjør at veinettet rundt Oslo har stillestående kø mellom halv seks og ni om morgningen og mellom tre og seks på kvelden.
  • Nabokommunene er i vest Bærum, i nord Ringerike, Lunner og Nittedal, i øst Skedsmo og Lørenskog, og i sør Ski, Oppegård og Nesodden.

Eksterne pekere

Sider i kategorien «Oslo»

Under vises 4 av totalt 4 sider som befinner seg i denne kategorien.