Hamar fyr-stikker.

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Til digtets forståelse her blot, at stifteren af Norges første folkehøjskole, Herman Anker, senere byggede en tændstikfabrik i Hamar, hvis produkt, der fant snarlig udbredelse i Norge, falbydes på gaden med råbet: "Hamar fyrstikker her, Di!" Digtet er en slags allegorisk sammenstilling af disse tvenne "oplysnings-værker" fra samme mands hånd.

(1877.)

 Hamar fyr-stikker her, Di!
Jeg skriver om dem en sang;
det tykkes dig kanske mærkværdig;
men funken til hjærtet sprang,

 funken, som slog fra pladen,
traf min erindrings-sans
så stærkt, at i lyset af den
to øjne fik fager glans,

 glans af den ild, som tændte
dåden af ånd og tro.
Vid det: de øjne sendte
lys over bondens bo,

 sendte til tusene sjæle
kærligheds flamme-bud,
samlende i et hele:
Fædreland, hjæm og Gud;

 ti det var Herman Anker,
tog af sit fædre-guld,
strøde det ud som tanker
over vort hjærte-muld,

 strøde det ud, som haven
strør under vårens sang;
blomstrer det gør af gaven
over alt Norges fang.

 Blomstrer det gør! Ti marven
stod sig i vår så kold.
Aldrig har fader-arven
givet en skønnere fold.

 Husk det, du norske bonde,
husk det, du by-mand med!
Skal kærligheds-sæden monne,
vor tak må den dugges med.

 Hamar fyr-stikker her, Di!
Min7 tak har de tændt, - blot min?
Hvis sangen er stikkerne værdig,
så tænder de også din - .

 Stikkerne gæmmer den i sig,
bare du river, du,
så lakken fra veden kan fri sig,
flyver den i hans hu.

 Hamar fyr-stikker her, Di!
Bare vi stryger dem,
daler vor tak - mærkværdig! -
som fred i hans skønne hjæm.

 Hans stikker i tusene stuer,
i store så vel som små!
de travle taknemligheds-luer
skal puttrende mørket slå.

 Hans stikker i tusene stuer! -
En kvæld fra fabrikens top
han ser over land, hvor det luer
fra kærligheds-grunnen op.

 Han ser i de milde øjne,
bag stikkernes varme glans,
(når ringen de rundt er fløjne)
sin luende ege-krans

 og føler det, at i Norge
er varmeste sted på jord;
det gir ikke bare sorger,
at en på dets fræmtid tror.

 Hamar fyr-stikker her, Di!
Fosfor og gift på dør!
Oplysningens pilt står færdig
at gøre som skolen før: -

 Vriste fra hjæmmet giften,
række det renere ild,
vække til varme driften,
som lå der og ej slap til.

av Bjørnstjerne Bjørnson.


Skriv noe positivt og fornuftig
Alle fornuftige kommentarer er varmt velkommne her på Norske Dikt. Dersom De ikke er hypp på å skrive anonymt kan De registrere Dem og/eller logge inn. Det er ekstra gratis.