Af "tremasteren fremtiden" (II)

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Jonas Lie (Rom 1872.)

Nu skal Jægten til Bergen gaa,
hvad skal vi have til Føring paa?
Manden hedte Raadløs ifra Rækingstad,
Konen hedte Tvorre-Marit-Ligeglad.
Datteren var sig saa ven en Maard, -
hvor skal hun faa sig en Mand iaar?

Nu skal Jægten til Bergen gaa,
Datter vor saa sætter vi til Føring paa.
Jægten var et Flagedæk fra Villansvær,
Seilet var et gammelt Skjørt med Noravæ'r,
Masten var en Tvorrestok med ned for op,
Styret - det finder Du paa Veien nok.

Frisk nu blaaser det Bergensbør,
kjære min Mand, véd Du Veien sør? -
Jægten din Du styre fra Skjær til Skjær,
saa har Du Leden, hvor grundest er,
hold Dig, saa Vinden staar agterfra,
saa kan Du mist ei af Leden ta'!

Jægten hun strøg saa til Bergen ind,
Datter hans paa Dækket sad blank og fin.
Datteren hun skinte over Bergens Stad,
tylftevis af Kjøbmænd stod med Buk i Rad.
Stolteste Kjøbmand i Bergen gaar, -
ham skal hun have til Mand iaar!