Af "tremasteren fremtiden" (I)

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Jonas Lie (Rom 1872.). Også kjent under tittelen "Fembøringen".

En Fembøring under Seil er et lysteligt Syn,
naar den vasker i Sjøen for en "tre Kløers" Vind
og en Høvidsmand god ved sit Styre;
Ja, naar Odder og Næs flyver pilsnart forbi,
maa sig glæde den Fisker, som sidder deri,
fast at Sjøskvættet væder hans Hyre.

En Fembøring er paa Havet saa lidet et Skal,
Medens Bølger gaar om den som Bjerg og som Dal,
og den skal sig i Uveiret klare;
ja, der ro's i Sjøen med Møde mangt Tag,
og der seiles til Ripen saa mangen en Dag,
hvor det gaar gjennem Tyngsel og Fare.

Men en Jægt under Seil er et frydeligt Syn,
naar den stævner til midtmasters ladet til By'n
og med Frugten af Vinterens Dage,
naar den ankrende flagger der foran sit Hjem,
fordi alting er kommet saa velberget frem,
og den Velstand nu bringer tilbage.

I hvert lidet hjem, hvor en skorsten har brændt,
der blir ogsaa den ild udi brystet optændt,
at folket sig glæder ved striden;
og den fisker, som kaver, han hustru, som tror,
sin bygd og sit land imod fremtiden ror,
mens braattene brækker om siden.