Nordisk arbeidersang

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Jonas Lie, 1870

Over vidtudstrakte Lande
bygger vi i Nord,
spredt blandt Øer, Sunde, Strande,
Dale, Fjeld og Fjord.
Bygder samled sig om Kirke
og fik Orgel-Sang.
Hvad om Nordens hele Virke
samlet blev engang?

I en Høitids-Stemning sænker
stille sig min Sjæl,
naar jeg alle Arner tænker
i en nordisk Kvæld;
bagom disse lyse Ruder
Nordens Arbeid bor,
og af Folke-Hjemmets Guder
bygges Du, o Nord!

Hvert et Bo fra Fjeld til Fjære
rundt det vide Land
bær dit stille Virkes Ære,
Nordens Arbeidsmand!
kan som Saga-Bog fortælle
om, hvad Sved der randt,
og hvor tungt Du maatte trælle,
før Du Tomten vandt.

Thi dit Virke stod alene
som de spredte Hjem.
Først, naar alle sig forene,
naar hver enkelt frem,
først, naar alle Hjemmets Stuer
her indunder Pol
samler sine Arne-Luer,
tændes Nordens Sol!

Arbeidsmand, hvor end Du strider
rundt i Nordenland,
se, det gryr mod lyse Tider
paa din Himmelrand.
Alt, som sand Oplysning vinder,
lyses op hver Krog.
Og en solglad Dag snart skinner
paa Arbeider-Tog.