To mennesker

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

En støvgraa landevei, hvor i det siste,
forjætningsfulde skjær av solnedgang
to mennesker vandrer mødige og triste,
stilt hver for sig. Ti se, hist hviler byen,
end solbeskinnet, medens bak dem skogen,
saa løndomsfult som om den alting visste,
sig tegner blaasort under aftenskyen.

Paa veien hjemad er de. Og den lange,
den solberuste dag, som nu er over,
med al dens liv, dens muntre lerkesange,
dens farvel lek, dens dype elskovs glæde
har alle deres sanser mættet, trættet,
til sindet nu sig lukker som i lede,
i væmmelse for fristelsernes slange,
som lokket dem av livets træ at æte . . .
De kommer fra det første favntaks hete
som Adam og som Eva, begge unge
og dog saa bævende og mindetunge
av, hvad idag der blev dem ømt forjættet.

Og de, som nys i glød og længselers vaande,
mund imot mund, tæt til hinanden trykket,
har sitret under kjærlighetens aande,
de føler dunkelt nu, mens dagen viker,
at kolde tanker skyggebløtt sig sniker
og skyggesterke skiller ders veie.
Nys hver en nerve spændt! I sorg han kjender
at ei hun længer er hans lyse eie,
at ingen strenge dirrende sig spænder.

To mennesker er det, som i eftenfreden,
i nattens drømmero med spaar paa hjertet
nu begge sykner under ensomheten,
to fiender, som ei evnet har at finde
et ord, der kunde løse og dog binde.

Hvor kjendte hun sig fri, den gang de møttes!
Hvor sang det op av fryd i morgenstund!
Kun løgn paa løgn! Længst al dens jubel ødtes!
Nu er hun hans! I mindets lænker bunden!
Paa hendes sjæl med tørre læber suger
en kval, som kræfterne fortærer, sluker.
Aa, fandt hun ordet nu, det ord, hun vilde,
dets giftbrodd i hans sind hun jog og stirret
ham ind i øiet hatefuldt og stille!

Men som hun gaar derordløs ved hans side,
han kjender brodden dog, hvor hvasst den stinger,
hvor hver erindrings dryp av gift kan bite.
Alt mørkner det. Hen over byen svinder
som med et blaff det sidste straalehvite.
I løvet suser det av gamle minder.
Og hvilende sig tause, alvorsfulde
ind under aftenskyens rosenvinger
staar aasene i sommernattens kulde.

Det skilles. Og mens rundt dem alting tier,
hun hører, hvor det dypt i hendes hjerte
gror bitterhet og nag av nyfødt smerte:
I solskinsfred med ubetraadte stier
laa paradisets have. Aldrig skinnet
dens foraarsblomsters glans som nu i mindet,
da paradisets have ligger øde,
og langveisfra dens barndomsrøster hvisker,
at solen sank, og blomstene er døde.