Furuen

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

av Jonas Lie

I Sommer blandt Hauger og Bakker
en herlig Furu jeg saa;
den stod der saa staut og saa vakker
med Foden i Stenuren graa.

Den stod der som Kjæmpen i Fjeldet
med knudet og veirvreden Ryg,
den stod der alene i Heldet
saa solrød, saa lun og saa tryg.

Saa bar og saa barket var Kroppen,
og Armen saa muskelstærk strakt
med Kronen som Skjold der i Toppen
mod Stormens og Haglskurens Magt.

Og slig har den staat der og dystet
og knægaats med Uveirets Flod,
mens Vintren gav Skjorten om Brystet,
og Stormen slog Krog for dens Fod.

Den ingen vil synderlig prise,
til Kubbe den fældes engang;
- og dog er jeg vis paa dens Vise,
det var just en Høvdingesang.

Den staar der alene paa Vagten
med Maaltrost og Spottegjøk i, -
det er først, naar Stormen tar Magten,
den orgler en stor Melodi!