En Fyrstikke (Dikt)

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

„Tag vare! Tag vare!“

„For Pokker, det er jo
 en Fyrstikke bare!“

Hør mig engang,
 Hr. Paal og Hr. Per:
sig, ved I vel,
 hvad en Fyrstikke er?
Mon I forstaar,
 hvilken Evne og Magt
der er i en eneste
 Fyrstikke lagt?

Kan I vel fatte,
 at den er istand
til endog at sætte
 en Verden ibrand,
hvor Stoffets Betingelser
 ligger tilrette?

Men saa du en tændsvanger
 Fyrstikke dø,
saa vid, at der døde
 en Flamme i Frø.

Den eied Gnisten,
 se, det er Tingen.
— Og der er saa mange,
 som eier slet ingen.