Eventyret om Frikk, Frekk og Freidig

Fra Norske Dikt
Hopp til navigeringHopp til søk

Det var en gang for lenge, lenge, lenge siden at tre små troll kom til verden, langt inne i en mørk skog. Det var tre trollgutter som etter hvert som de vokste opp og utviklet seg til små personligheter fikk navnene Frikk, Frekk og Freidig.

Fra de kunne stabbe og gå rundt på egenhånd fant de på alle mulige og umulige rampestreker og morsomheter for å få litt oppmerksomhet fra omgivelsene som ellers kunne bli litt i roligste laget der de nå befant seg langt, langt til skogs.

En natt de lå og sov hadde Frikk snakket høyt i søvne igjen, og fortalt Frekk og Freidig at han gjerne ville dra inn til storbyen og se på livet, i stedet for å sitte der inne i skogen hvor det nesten ikke hendte noen ting nytt.

Frekk og Freidig synes det var en glimrende ide, og bestemte seg for å slå følge med Frikk til storbyen neste morgen. De gledet seg så over ideen om et by- eventyr, at de nesten ikke klarte å få sove så de stupte litt kråke i gresset før de etter hvert sovnet helt utmattet under hver sin lille busk.

Neste morgen var alle tre trollguttene tidlig oppe og spiste hver sin store porsjon med grøt før de la i vei på sine eventyr. De gikk over mose og lyng i flere dager før de kom til en liten innsjø de måtte over, der slo de leir, tente bål og laget en barke båt som kunne frakte dem over innsjøen neste morgen.

Frikk, Frekk og Freidig benyttet ettermiddagen til å fiske i innsjøen, de måtte ha litt å spise og koste seg med å grille dagens fangst på bålet. Nå var det ikke langt igjen før de var fremme i storbyen så de benyttet sjansen til å ta et is bad og vaske klærne sine i den lille innsjøen før de gikk til ro for kvelden. Klærne hang de til tørk i buskene, så de neste dag kunne komme rene og pene inn til byen.

De gledet seg enormt alle tre til å finne noen mennesker de kunne erte lite grann, ja bare sånn for morsomt altså.

Trollguttene hadde sovnet med vått hår etter badingen tidligere på kvelden og om natten hadde det blåst så kraftig at håret til Frikk, Frekk og Freidig stod rett til værs da de våknet på morgenen. Trollguttene synes dette var kjempemorsomt, nå hadde de fått ekte rocke – sveis alle tre og de skyndte seg å ta på de rene klærne sine som bestod av nesten like kne bukser med lapp på høyre kne hos dem alle sammen og strikke gensere i forskjellige farger. Ellers var de barføtt og hadde lange tynne haler med en bust i enden.

De er så søte der de tumler rundt og finner på små og store krumspring. Barke båt-turen gikk fint og nå var det bare et lite skogholt til de måtte igjennom før de var fremme. Frikk, Frekk og Freidig hoppet opp og ned av glede over alt det nye de skulle få se og oppleve i byen, de gledet seg enormt over at målet snart var nådd.

Endelig roper Frekk og Freidig som har løpt litt i forveien at de er fremme, men at det ser litt skummelt ut med så mye høye hus og bråkete biler at de blir sittende en stund i skogkanten å se på livet mens de venter på Frikk som har stoppet opp ved en blåbær tue litt lenger borte i skogkanten. Frikk er på nippet til å få litt hjemlengsel, men glemmer det fort når han ser alle lysene fra husene i byen.

Her er det ingen fluesopp – hus eller trestamme – hytter å bo i men høye skyskraper – hus som strekker seg langt opp i mot himmelen. Frikk, Frekk og Freidig peiler seg inn mot torgbodene i byen i håp om å få solgt noe av trolldrikken de har tatt med hjemmefra. Den er rosa på fargen og smaker søtt og godt.

Trolldrikken gjør at du får ekstra krefter og energi og er veldig sunn og god for alle som trenger litt ekstra krefter, både barn og voksne har godt av denne drikken og den blir solgt unna på et øyeblikk til tross for Frekk og Freidigs mange kommentarer og hyss mot kundene.

De er så nysgjerrige på alt og alle og svirrer rundt som tre små propeller, plukker på alt de ser river ned noe og plukker opp noe annet, ungene elsker dem, men foreldrene begynner å miste tålmodigheten. De er lei av å bli nappet i klær, hud og hår og begynner å lure på hvor disse tre trollguttene kommer fra for maken til oppførsel er de ikke vant med på by barna.

Når Frikk, Frekk og Freidig prøver å forklare hvordan de er kommet seg til storbyen blir det bare latter og moro for alle sammen. Trollbarna har sitt eget språk og ingen skjønner hva de prøver å si, men det høres veldig artig ut og alle sammen ler og koser seg til langt ut i de små timer

Skulle du høre noen som ler neste gang du er på torget i storbyen så se godt etter, kanskje det er Frikk, Frekk og Freidig som morer seg rundt bodene med folk og fe. En ting er i hvertfall sikkert og det er at de befinner seg der det er mye folk, det liker de og trives best med.

Og snipp, snapp, snute så er eventyret ute.